Aflevering 4: Je koers vasthouden

Leiding geven 5 x

Doelstelling blogserie Leiderschap

Meer weten over de doelstelling van deze blogserie over leiderschap? Klik dan hier:[toggle title=’Toon text’]

Inleiding
De serie ‘Leiderschap: IK, WIJ, ZIJ heeft de volgende doelstellingen:
1. IK: Leidinggevenden bewust maken van hun diepste drijfveren en de gevolgen daarvan voor effectief leiderschap – blogs 1-4
2. ZIJ: Leidinggevenden bewust maken van hun bijdrage aan het functioneren en de groei van medewerkers en teams – blogs 5-8
3. WIJ: Leidinggevenden bewust maken van hun rol in de organisatie en de organisatiedoelen – blogs 9-12
4. ZIJ: Leidinggevenden bewust maken van hun rol bij het doorvoeren van veranderingen – blogs 13-16
5. IK, WIJ, ZIJ: Leidinggevenden bewust maken van de essentie van luisteren voor goed leiderschap – blogs 17-20[/toggle]

Deel 1 Leidinggeven: wie ben ik?
Wie ben ik? De vier blogs in dit eerste deel van deze blogserie (1-4) gaan over de identiteit van jou als leidinggevende. In het vorige blog besprak ik het missionstatement. Welke koers wil je varen? Dit blog beschrijft de zeven eigenschappen die je volgens Stephen Covey kunnen helpen om effectief te leven vanuit je eigen missionstatement. Met andere woorden: zo houd je je koers vast!

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap
schema Covey

(Covey 2007, p. 260)

Het bovenstaande schema is afkomstig uit een boek van Stephen Covey met de titel: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. In het schema zie je drie draagbalken, met daarin de volgende woorden: afhankelijkheid, onafhankelijkheid en wederzijdse afhankelijkheid.

Als mensen zijn we geneigd om onze keuzes af te laten hangen van anderen of van omstandigheden. In blog 1 gebruikte ik hiervoor de term reactiviteit. De eerste stap naar effectief leiderschap in het bovenstaande schema is: ons ontwikkelen van afhankelijk naar onafhankelijk (Eigenschap 1-3).

Tegelijk zijn we mensen in verbinding en wordt samenleven ronduit onmogelijk en onaangenaam als we allemaal onafhankelijk van elkaar leven. Dat is dan ook de volgende stap naar effectief leiderschap in het schema: hoe kun je wederzijds van elkaar afhankelijk zijn, zonder dat je je keuzes van de ander of van omstandigheden laat afhangen? (Eigenschap 4-6).

Hieronder beschrijf ik deze zeven eigenschappen. Ik licht ze toe aan de hand van een principe uit mijn eigen missionstatement:

Ik ben een solist in verbinding

Met dit principe bedoel ik dat ik een sterk solistische kant heb en tegelijk een teamplayer ben en wil zijn.

Eigenschap 1: Wees proactief
Zie ook blog 1. Er is altijd keuzeruimte tussen een appel en onze respons hierop.

Solist in verbinding
In 2008 startte ik als solist mijn bedrijf. Maar ik wist ook dat ik niet alles alleen kon, en dat ik soms anderen nodig zou hebben. En ik vond het mooi als hieruit een soort netwerk zou ontstaan. Al deze dingen in één keer willen zou teveel gevraagd zijn. Daarom formuleerde ik voor mezelf een soort stappenplan. De eerste jaren van mijn bedrijf zocht ik naar aanvullende kwaliteiten op de mijne: een bedrijfsarts, arbeidsdeskundige, psycholoog, advocaat. In 2012 startten we het Loopbaanparadox Netwerk. Dit kon ik alleen bereiken door proactief te handelen. De eerste jaren van mijn bedrijf benutte ik actief voor het leggen van contacten. Vervolgens nam ik het initiatief tot een netwerk. Ik deed dit dus niet allemaal tegelijk.

Eigenschap 2: Begin met het einde voor ogen
We hebben als mens nogal eens de neiging om te gaan lopen zonder vooraf onze bestemming te bepalen. Het is belangrijk om te weten waar we naartoe willen.

Solist in verbinding
Toen ik Loopbaanparadox startte, wist ik dat ik wilde samenwerken met deskundigheden om zo effectiever te kunnen werken. Zo kon ik toewerken naar mijn wens. Wanneer ik deze wens voor mijzelf niet geformuleerd had, was het Loopbaanparadox Netwerk niet geboren.

Eigenschap 3: Belangrijke zaken eerst
De telefoon gaat. Even dit regelen. Dit moet echt af. O, die deadline is morgen al… Zo gaat het vaak. We hollen achter onszelf aan. Maar wanneer we de dingen doen die voor ons belangrijk zijn, en hier bewust ruimte voor scheppen, zullen een heel aantal zaken hun relevantie verliezen en uit onze agenda verdwijnen. Dat geeft ook lucht.

Solist in verbinding
Voor goede onderlinge verbindingen in dit netwerk is het belangrijk dat we elkaar zien en van elkaar leren. We bestaan inmiddels drie jaar. Ik heb tot op heden nog geen bijeenkomst hoeven missen. Dit komt omdat het netwerk zeer hoog op mijn prioriteitenlijst staat.

Eigenschap 4: Denk in termen van winnen/winnen
Er zijn drie manieren om te denken over het woord samen of samenwerking:
• wanneer ik verlies, verlies jij ook en andersom
• wanneer ik verlies, ben jij de winnaar of andersom
• we winnen beiden

Het laatste betekent niet dat je voordurend compromissen aan het sluiten bent. Je denkt effectief vanuit de winst voor de ander en de winst voor jezelf. Daar word je beiden rijker van. (Ik vermoed dat Mark Rutte excellent is in het sluiten van win/win-deals, zodat hij met een minderheidskabinet in ieder geval tot op dit moment overleeft.)

Solist in verbinding
Aan de start van het netwerk had ik geen bewuste agenda voor de invulling. Ik geloofde in het verdubbelen van kracht, wanneer wij met elkaar zouden bepalen wat het doel en de waarde van het netwerk zou zijn. We hebben besloten dat het voor ons het meest winstgevend is wanneer we elkaar deskundiger maken.

Eigenschap 5: Probeer eerst te begrijpen… dan begrepen te worden
In samenwerking zijn we geneigd om onze eigen punten sterk naar voren te brengen. Wanneer we eerst naar de ander luisteren en hem echt proberen te begrijpen, is dat vaak helemaal niet nodig. Vanuit die basis kunnen we zoeken naar de win-winsituatie.

Solist in verbinding
De eerste bijeenkomst van het Loopbaanparadox Netwerk hebben we vooral naar elkaar geluisterd, naar elkaars passie in werk en elkaars drijfveren. Daaruit werd duidelijk dat we een gemene deler hadden: sociaal ondernemerschap.

Eigenschap 6: Werk synergetisch
Synergie gaat over 1+1=3. Wanneer twee mensen los van elkaar zaken doen, komen ze tot een bepaald resultaat. Wanneer ze het samen doen, kunnen ze meer bereiken. De verdubbelaar, zogezegd.

Solist in verbinding
1+1=3. Dit is iets wat ik ongetwijfeld tijdens de eerste bijeenkomst van het netwerk gezegd zal hebben. Met andere woorden: het geheel is meer dan de som der delen. Inmiddels zijn er vele formele en informele vormen van samenwerking tussen de verschillende netwerkpartners. Als solist in verbinding heb ik dankzij dit netwerk meer deskundigheid, meer werk en meer plezier.

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp
Het vasthouden aan je eigen missionstatement gaat niet vanzelf. Dat vraagt om voortdurende reflectie en bijstellen op alle eigenschappen en onderdelen.

Solist in verbinding
In het bovenstaande voorbeeld liet ik zien dat ik binnen het netwerk in verbinding ben. Tegelijk zeg ik dat ik solist in verbinding ben. Iedere woensdag en vaak ook in het weekend wandel ik, alleen. In mijn vrije tijd bezoek ik regelmatig kloosters of zoek andere vormen van retraite of verstilling. Zo blijf ik geïnspireerd, ook wanneer ik in verbinding ben.

Groeivraag
Hoe effectief ben jij? En hoe kun jij de zeven eigenschappen inzetten om je effectiviteit te vergroten?

Vooruitblik
Volgende week start deel 2 van de blogserie over leiderschap. In blog 5-8 staat de vraag centraal hoe je goed en effectief leiding geeft aan je medewerkers.

Bronnen voor deze serie:

Meer weten over de bronnen die voor deze serie zijn geraadpleegd? Klik dan hier: [toggle title=’Toon text’]

Bronnen voor deze serie
• Ardon, A. (2013), Doorbreek de cirkel! Hoe managers onbewust verandering blokkeren, Amterdam / Antwerpen: Uitgeverij Business Contact.
• Benedictus van Nurcia (2008), De regel van Sint-Benedictus, Amsterdam: Athenaeum – Polak & Van Gennep.
• Collins, J. (2014), Good to Great. Nederlandstalige editie. Waarom sommige bedrijven een sprong vooruit maken… en andere niet, Amsterdam/Antwerpen: Business Contact.
• Covey, S.R. (2007), De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Amsterdam/Antwerpen: Business Contact.
• Derkse, W. (2003), Een leefregel voor beginners, Tielt: Lannoo.
• Hulst, P. van der (2008), Ergotherapeutische interventies in de balans van Arbeid en Gezondheid. Onderzoeksscriptie: Opleiding voor Arboconsultants, Master of Occupational Health, NSPOH.
• Introductiecursus Presentietheorie (2014) – http://www.presentie.nl/educatie/cursussen/120-zesdaagse-cursus-introductie-in-de-presentietheorie-2013
• Leergang Beleef Benedictus (2014) – http://www.beleefbenedictus.nl
• Rossum, Cora van (2014), Kwetsbaarheid is kracht. Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies, Uitgave Loopbaanparadox.
• Rossum, Cora van (2015), Verbinding creëren door te luisteren, in: CoachLink Magazine 3, pp. 82-85.
• Whitworth, L., H. Kimsey-House & Ph. Sandahl (2007), Co-Actief Coachen. Nieuwe vaardigheden voor professioneel en persoonlijk coachen, Zaltbommel: Thema. [/toggle]

Over het blog
De missie van Loopbaanparadox is: “Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”. Het blog draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt iedere maandag.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl – 3-8-2015