‘De wereld een beetje kleiner en een beetje mooier maken’

‘De wereld een beetje kleiner en een beetje mooier maken’

vragen aan Jacqueline Leemkuil over de waarde, bezieling en betekenis van werk

Doelstellingen van de serie Betekenis toevoegen

Meer weten over de doelstellingen van deze serie? Klik dan hier:[toggle title=’Toon text’]

In de werkpraktijk van Loopbaanparadox hoop ik mensen (terug) te brengen bij dat wat hen ten diepste drijft. Want vanuit onze diepste drijfveren krijgt werk – en in het grotere geheel ons leven – betekenis. De mensen met wie ik vanuit Loopbaanparadox samenwerk, ervaar ik als bijzondere, bevlogen en bezielde mensen. Wat is er mooier om hen zelf eens aan het woord te laten over hun drijfveren en bezieling? Hun woorden deel ik graag met jou!

Voorafgaand aan het interview legde ik iedere geïnterviewde twee zaken voor:
1. Een uitzending van Tegenlicht, ‘Rendement van Geluk’. Deze uitzending laat zien dat we in de maatschappij nadenken over de betekenis van wat wij doen. Jarenlang was de gedachte van de markteconomie leidend en waren we euro’s aan het stapelen. Langzamerhand wint ook een andere visie terrein. Namelijk dat waarde en rijkdom liggen in de betekenis die we toevoegen aan de levens van anderen en aan het grotere geheel, direct om ons heen, nationaal of mondiaal. De uitzending is terug te zien via http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/03-04-2016/VPWON_1246115.
2. Een reclame van de Triodos Bank waarin waarde en rijkdom onder de loep worden genomen – https://www.youtube.com/watch?v=eOQxO9Dex5c.[/toggle]

In dit interview stel ik graag Jacqueline Leemkuil aan je voor. Jacqueline werkte als senior relatiemanager bij Cordaid in de tijd dat dit interview werd afgenomen – https://www.cordaid.org/nl

Veel inspiratieplezier bij het lezen van het verhaal van Jacqueline!

Kun je iets vertellen over het werk dat je doet?

Ik verleid bedrijven en vermogensfondsen om de wereld een beetje mooier te maken. Waar je wieg staat, is bepalend voor hoe het verder met je gaat in de wereld. Heb je toegang tot gezondheidszorg? Is het veilig waar je woont en kun je je ontwikkelen door bijvoorbeeld opleidingen te volgen? Stel dat je wordt geboren als meisje in Malawi bij een arm gezin. Je ouders hebben geen opleiding genoten, ze leven van de opbrengst van een stukje land. Ook jij kunt niet naar school, omdat je klusjes thuis moet doen. En dan op een dag komt er iemand langs die je vertelt dat je wel naar school kunt. Je krijgt plezier in leren, je maakt je lagere school af en zou ook graag naar de middelbare school gaan, en dit kan niet, omdat het te veel geld kost. Wat is het dan fijn als financiële middelen van bedrijven en vermogensfondsen dit wel mogelijk maken. Daar zet ik me voor in.

Je zag de uitzending van Tegenlicht over de betekenis van economie en de reclame van de Triodos Bank. Wat is voor jou rijkdom wanneer je kijkt naar je werk?

Rijkdom is als ik mooie ontmoetingen heb met bevlogen ondernemers. Als ik op reis mag met mensen die voor het eerst met echte armoede geconfronteerd worden en als we dan samen trots kunnen zijn op het verschil dat wij maken.

Op welke manier voeg jij betekenis toe door middel van je werk?

Ik word door ons werk beter in relativeren. Ook ben ik blij met Nederland, een land met heel veel kansen en mogelijkheden en een prima klimaat. En door anderen te inspireren met mijn verhalen wordt de wereld een beetje kleiner en maken we de wereld een beetje mooier.

Kun je iets vertellen over je loopbaan en hoe je kwam waar je nu bent? Of, met andere woorden, hoe kwam jij de betekenis van je werk op het spoor?

Als kind heb ik drie jaar in Suriname gewoond. Daar heb ik gezien hoe de wereld er ook uit kan zien. Toen ik daarna naar de Veluwe verhuisde, kwam ik in een totaal andere omgeving terecht. Ik werd me er dan ook al vroeg van bewust dat er ongelijkheid is in de wereld en ik maakte me ook op de lagere school al druk om mensen die er buiten vielen om wat voor reden dan ook. Ik was dit allemaal vergeten toen ik bij Cordaid kwam werken. Maar mijn moeder herinnerde me hieraan en toen viel alles op zijn plek. Ik vind het van belang om maatschappelijke impact te hebben; ook als gezin vinden we dat belangrijk. Dus die maatschappelijke impact maakt een wezenlijk deel uit van mijn plezier in het werk en in mijn leven.

Wat zou je de lezer van dit blog willen meegeven als het gaat over de betekenis van rijkdom en werk?

Rijkdom is relatief. Natuurlijk is het fijn om een goed salaris te hebben. Wat echter veel belangrijker is, is de vraag: doe jij dat in je leven waar je gelukkig van wordt? Heb je een huis, eten, water, veiligheid, gezondheid en kun je je ontplooien? Mag je doen wat je wilt? Ook ik vergeet soms dat er veel meer dingen zijn dan geld die je gelukkig maken en die je je rijk doen voelen.

Over deze serie
De missie van Loopbaanparadox is: “Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”.  Deze serie draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt tweewekelijks.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. De serie is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door deze serie persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –15-5-2017