Ik kan gewoon mijzelf zijn en mijn talenten inzetten

‘Ik kan gewoon mijzelf zijn en mijn talenten inzetten’

 vragen aan Thérèse Osseweijer over de waarde, bezieling en betekenis van werk

Doelstellingen van de serie Betekenis toevoegen

Meer weten over de doelstellingen van deze serie? Klik dan hier:[toggle title=’Toon text’]

In de werkpraktijk van Loopbaanparadox hoop ik mensen (terug) te brengen bij dat wat hen ten diepste drijft. Want vanuit onze diepste drijfveren krijgt werk – en in het grotere geheel ons leven – betekenis. De mensen met wie ik vanuit Loopbaanparadox samenwerk, ervaar ik als bijzondere, bevlogen en bezielde mensen. Wat is er mooier om hen zelf eens aan het woord te laten over hun drijfveren en bezieling? Hun woorden deel ik graag met jou!

Voorafgaand aan het interview legde ik iedere geïnterviewde twee zaken voor:
1. Een uitzending van Tegenlicht, ‘Rendement van Geluk’. Deze uitzending laat zien dat we in de maatschappij nadenken over de betekenis van wat wij doen. Jarenlang was de gedachte van de markteconomie leidend en waren we euro’s aan het stapelen. Langzamerhand wint ook een andere visie terrein. Namelijk dat waarde en rijkdom liggen in de betekenis die we toevoegen aan de levens van anderen en aan het grotere geheel, direct om ons heen, nationaal of mondiaal. De uitzending is terug te zien via http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/03-04-2016/VPWON_1246115.
2. Een reclame van de Triodos Bank waarin waarde en rijkdom onder de loep worden genomen – https://www.youtube.com/watch?v=eOQxO9Dex5c.[/toggle]

In dit interview stel ik graag Thérèse Osseweijer aan je voor. Thérèse is actrice en trainer/coach en heeft een eigen bedrijf, Train2Act. Zie www.train2act.nl en www.linkedin.com/in/therese-osseweijer.

Veel inspiratieplezier bij het lezen van het verhaal van Thérèse!

Kun je iets vertellen over het werk dat je doet?

Sinds tien jaar werk ik als actrice bij trainingen, assessments, (voorlichtings)films en bij coaching. Daarnaast ben ik trainer en coach bij veiligheidstrainingen voor hulpverleners over de hele wereld.

Je zag de uitzending van Tegenlicht over de betekenis van economie en de reclame van de Triodos Bank. Wat is voor jou rijkdom wanneer je kijkt naar je werk?

Er verschijnt een glimlach op mijn gezicht als iemand een aha-moment heeft gehad of iets kleins of soms levensveranderende dingen heeft geleerd, wat hem of haar in werk of privé verder helpt. Ik word blij van bijvoorbeeld een blik van dankbaarheid en hoop dat mensen in de rest van hun leven profijt hebben van deze ervaring.

Op welke manier voeg jij betekenis toe door middel van je werk?

Ik vind het keer op keer weer bijzonder hoe je met rollenspellen of gewoon door een gesprek van mens tot mens kunt raken, helpen of tot nieuwe inzichten kunt brengen. Het gedrag van mensen positief bevestigen en het aanreiken van andere, misschien nog onbekende gedragingen waardoor mensen nog beter tot hun recht komen, vind ik mooi om te doen. En het bijzondere vind ik dat ik gewoon mijzelf kan zijn en mijn talenten kan inzetten.

Kun je iets vertellen over je loopbaan en hoe je kwam waar je nu bent? Of, met andere woorden, hoe kwam jij de betekenis van je werk op het spoor?

Het is een voortdurend proces van zoeken naar de betekenis van mijn werk en daardoor zijn er ook steeds aanpassingen. Ik ben begonnen met een achtergrond in communicatie en crisismanagement. Acteren had altijd mijn hart en ik deed dit vol overgave in mijn vrije tijd, maar ik had nooit gedacht dat ik hier professioneel iets mee zou kunnen doen. Na tien jaar allerlei banen te hebben gehad, stelde iemand mij eens de vraag: waar word je nu écht gelukkig van? Toen besloot ik alsnog een opleiding tot actrice te gaan volgen en ben ik als zelfstandig ondernemer aan de gang gegaan. Ik kom nu met veel meer energie en ideeën thuis dan voor mijn acteercarrière. En ik zie dat ik mensen, door heel even met ze op te trekken, een klein stukje (of soms een groot stuk) verder kan helpen. Het mooiste vind ik wanneer iemand in eerste instantie erg opziet tegen een training met rollenspellen, en dit soms zelfs echt niet wil, maar aan het einde heel opgelucht en dankbaar de deur uit loopt, met nieuwe inzichten in de rugzak.

Wat zou je de lezer van dit blog willen meegeven als het gaat over de betekenis van rijkdom en werk?

Laat je niet tegenhouden door wat anderen van jouw ideeën vinden. Deel ze met mensen die je vertrouwt en zoek iets wat echt bij jou hoort en waar jij de wereld een stukje mooier mee kunt maken.

Over deze serie
De missie van Loopbaanparadox is: “Kwetsbaarheid is kracht! Menselijk maatwerk in duurzaam, inspirerend en ambachtelijk loopbaan- en studiekeuzeadvies”.  Deze serie draagt in dit kader kennis, inspiratie en deskundigheid over en verschijnt tweewekelijks.

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. De serie is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door deze serie persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –2-10-2017