Samen staan we sterk

Wat kunnen we leren van leiders in de wereld? Hoe kunnen zij ons inspireren voor ons persoonlijk leiderschap? In deze blogserie staan we stil bij zeven leidersfiguren. De tweede serie richt de schijnwerpers op Albert Einstein. In deze aflevering: In deze aflevering: leiderschap kun je niet alleen.

Samen staan we sterk
De wereld is zo groot
De sterren staan zo ver
De hemel is zo hoog
Het doet er niet veel toe
Hoe koud het jou ook laat
Samen ben je meer
Je weet het vroeg of laat

Het is de eenvoud van de tweevoud
Je vindt het niet als je het zoekt
Je hoeft er niemand voor te volgen
Het komt vanzelf naar je toe

Samen staan we sterk
Ik heb het nooit geloofd
Hield alles op een afstand
En woonde in mijn hoofd
Tot ik werd overvallen
Door een storm op volle zee
Ik ben eruit gekomen
Maar ik kon het niet alleen

Het is de eenvoud van de tweevoud
Je vindt het niet als je het zoekt
Je hoeft er niemand voor te volgen
Het komt vanzelf naar je toe
Het ligt onzichtbaar in jouw handen
Het is een godsdienst zonder kerk
Het is een volkslied zonder woorden

Samen staan we sterk

 

Het bovenstaande lied is van Stef Bos. Aan dat lied moest ik denken toen ik bij Einstein het volgende las: ‘De vorming van het individu dient zich, naast de stimulering van zijn aangeboren talenten, te richten op een verantwoordelijkheid voor zijn medemens, in plaats van de verheerlijking van macht en succes zoals we die in onze huidige samenleving zien.’

Feit is dat we mensen zijn in verbinding. Als het ons lukt om ons de ander te verhouden, het anders van onszelf en de ander tot een 1+1=3 te maken, dan groeien we. Levinas (1906-1995) verwoordde het zo: ‘We worden onszelf in het gelaat van de ander.’ Leiderschap gaat mijns inziens over dat 1+1=3. Laatst werd met vereende kracht van drie mannen mijn website aangepast. Ieder had zijn eigen taak en kwaliteit. Ik was blijkbaar de leider, het was mijn site. De enige die niets deed en ook niets kon, was ikzelf. Met vier personen zijn we gegroeid in dit proces. Omdat we ons tot het anders en de andere kwaliteit van de ander konden verhouden. Daar werd 1+1+1+1=7.

(Persoonlijk) leiderschap stelt mijzelf de vraag hoe ik mijn waardenkompas inzet en daarmee richting geef aan mijn leven en mijn relaties als het gaat over dat ‘anders’ en dat samen. Als ik daarvan wat persoonlijke voorbeelden van mijzelf in mijn rol als ondernemer geef, denk ik aan het volgende:

  • Ook als de samenwerking met een opdrachtgever niet gemakkelijk is, wil ik betrouwbaar zijn.
  • Wanneer ik gevraagd word voor een opdracht die niet aansluit bij mijn waarden-kompas, bijvoorbeeld wanneer een opdracht die gericht is op ‘macht en succes’ – om de woorden van Einstein nog maar een keer te gebruiken – kies ik ervoor die opdracht niet aan te nemen. Mijn waardenkompas ligt dichter bij wat Einstein zegt over verantwoordelijkheid voor de medemens.
  • Als ik alleen tob, kom ik soms geen steek verder. Goede collega’s zijn goud waard!

Want… Samen staan we sterk.

Ik en jij, we kunnen het niet alleen!

 

Bronnen voor de serie Leren van Leiders

Meer weten over de bronnen voor deze serie? Klik dan hier:[toggle title=’Toon text’]

Bronnen voor deze serie

Isaacson, W. (2014), Einstein. De biografie. Houten/Antwerpen: Unieboek/Het Spectrum.

Hendrik Lorentz. In Wikipedia. Voor het laatst geraadpleegd op 5-8-2018, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Lorentz.

[/toggle]

De foto’s zijn van fotograaf Marcel Sjoers (www.marcelsjoers.nl). Ze zijn te bestellen via marcel@marcelsjoers.nl. Het blog is geschreven door Cora van Rossum (www.loopbaanparadox.nl) en staat onder redactie van Marleen Schoonderwoerd (http://www.linkedin.com/in/marleenschoonderwoerd).

Wanneer door dit blog persoonlijke dilemma’s boven komen, is het altijd mogelijk om hierover te mailen (cora@loopbaanparadox.nl). Gratis!

Cora van Rossum – www.loopbaanparadox.nl –25-06-2019